Zzp’er in het onderwijs

Je ziet ze steeds meer; zzp’ers. Flex-Onderwijs.nl stelt deze zzp’ers graag voor aan het onderwijs. In het begin enkel de onderwijsbevoegde zzp’ers (flex-leerkracht.nl / flex-docent.nl), maar nu ook de andere zzp’ers. Waarom?

Er is in het onderwijs, zeker in sommige delen van het land, een lerarentekort. Dit te kort heeft volgens Jan-Willem Duim vooral te maken met de hoge werkdruk in het onderwijs. Gevolg is dat er meer leerkrachten uitvallen en de werkdruk nog meer groeit. Dit kunnen we niet laten gebeuren… Het gaat immers om een generatie kinderen die naast een goede leerkracht ook goed onderwijs missen. Daarbij, aan de leerkracht ligt het niet, wel aan de eisen en de wensen. Laten we die dan verdelen over meer handen.. handen die flexibel in te huren zijn.

Voorbeeld: Tot 2016/2017 had ik een eigen groep. Ik merkte dat ik, door de werkdruk, sommige onderwerpen als muziek, handvaardigheid, engels, verkeer, etc… niet of half aanbood aan de leerlingen. Het zou mij geholpen hebben als anderen bepaalde onderwerpen zouden overnemen. Mij geeft het ademruimte, en de kinderen geeft het diversiteit..

Door zzp’ers in te huren, slaan we 2 (of eigenlijk 3) vliegen in 1 klap.

  • De leerkracht krijgt ‘lucht’, ruimte om even adem te halen, om even wat dingen ‘recht te zetten’. Behoud van de leerkracht
  • De kinderen krijgen een volledig aanbod. Er zullen geen vakken worden overgeslagen of afgeraffeld wegens tijdgebrek. Denk hierbij aan muziek, ict, techniek, handvaardigheid, etc.
  • De kinderen krijgen een workshop van bekwame zzp’ers. Voor elk vakgebied een andere zzp’er beschikbaar. Flexibel, dus geld besparend.

Kan en mag dat?

Uiteraard mag dat. De school huurt externe bedrijven danwel zzp’ers in die volgens een contract werken. Wel is het wenselijk om een VOG te kunnen overleggen, omdat je met kinderen werkt. De leerkracht dient in de buurt van de workshop te zijn om te kunnen ingrijpen wanneer nodig, de klas blijft verantwoordelijkheid van de leerkracht.


Wat kost het?

Flex-kracht is geen tussenpartij. Het platform is openbaar toegankelijk: geen logins, geen abonnementen. De zzp’ers betalen jaarlijks 50 euro. Dit is een symbolisch bedrag… bewust… flex-Onderwijs wil namelijk dat het geld in het onderwijs blijft. De school heeft dus direct contact met de zzp’er en de zzp’er maakt de factuur op. Overzichtelijk en direct! Met meer handen in de het onderwijs zorgen we uiteindelijk ook voor behoud van de huidige doorzetters! Dat is het onderwijs waard.

 

Stuur deze pagina door naar een bekende


* Gegevens uit bovenstaande invulvelden worden niet opgeslagen